NIEUWE BOEKEN IN DE KAST

01kast

Geregeld komt er een nieuw boek bij in onze funeraire boekenkast.
Enkele daarvan stellen wij jullie voor.

226 kast

Harry Mock
Joodse begraafplaats Muiderberg
Uitgever: in eigen beheer NHIS Amsterdam 2019, brochure (500 exemplaren), 40 blz., € 15,00, te bestellen bij
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uit ‘Welkom’ (p.5):
Voor joodse Nederlanders is ‘Muiderberg’ een begrip. Velen hebben de begraafplaats wel eens bezocht voor een begrafenis, voor de onthulling van een grafsteen of voor een bezoek aan een graf. In alle gevallen is er een serieuze reden voor een bezoek; men gaat er doorgaans niet ‘voor de lol’ naar toe.
Toch zou dit best kunnen, want er zijn genoeg andere redenen voor een bezoek. De joodse historie ligt er als het ware voor het oprapen: bijzondere graven, karakteristieke zerken, oudtestamentische teksten, de specifieke gebouwen en -last but not least- herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Met zijn flora en fauna vormt de begraafplaats bovendien een boeiend natuurgebied.

commentaar:
Eigenlijk is het merkwaardig dat over deze oudste (1642) en grootste (16 ha) Hoogduitse-Joodse begraafplaats in Nederland nooit eerder een boek is verschenen. Maar daar heeft Harry Mock nu toch een begin voor gemaakt, al is het allemaal in a nutshell: de geschiedenis, de begraafplaats met zijn gebouwen en indeling in de verschillende grafvelden, teksten en symbolen, uitingen van de Tweede Wereldoorlog, gebruiken rond een joodse begrafenis, een plattegrond en als toegift een korte beschrijving van de joodse begraafplaatsen Zeeburg, Diemen en Overveen. Kort en krachtig dus.
Eén ding is jammer en dat is het veelvuldig gebruik van het woord ‘zerken’ in de tekst. Ik ben een paar keer op Muiderberg geweest en ik heb geen enkele zerk = liggend grafteken gezien, maar wel velden vol stèles = staande graftekens!


227 kast

 

Bureau Funeraire Adviezen, Leon Bok
Inventarisatie opvallende en historische grafbedekkingen Iepenhof, Hoofddorp.
Uitgever: Gemeente Haarlemmermeer, softcover, A4 formaat oblong, 71 blz.,  verkrijgbaar bij begraafplaats Iepenhof.

Uit ‘Samenvatting’ (p.3):
In opdracht van de gemeente Haarlemmermeer is de gemeentelijke begraafplaats Iepenhof te Hoofddorp geïnventariseerd met het oog op het samenstellen van een lijst met waardevolle grafmonumenten. Deze (…) lijst spreekt van grafbedekkingen met een historische betekenis of een ‘opvallende kwaliteit’. Aan die voorwaarden voldoen in totaal 142 grafmonumenten. De geselecteerde grafmonumenten geven een representatief beeld van de funeraire cultuur uit de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw. Qua symboliek komen vooral palmtakken voor met daarnaast een kleine variatie vooral christelijke symbolen. Hardsteen is veruit het meest toegepaste materiaal voor de grafmonumenten, wat sterk bijdraagt aan het tijdsbeeld. Het merendeel van de grafmonumenten verkeert in redelijk tot goede staat.

commentaar:
Het rapport licht na een beschrijving van de geschiedenis van Iepenhof toe hoe de selectie tot stand is gekomen en geeft advies voor de verdere omgang met de selectie. In de bijlage staan 198 foto’s van de geselecteerde grafmonumenten.


228 kast

 

Gerrie Blijleven
Geschiedenis monumentale begraafplaats “De Iepenhof” te Hoofddorp.
Uitgever: Gemeente Haarlemmermeer, softcover, A4 formaat, 97 blz., verkrijgbaar bij begraafplaats Iepenhof.

Uit ‘Wie zijn hier allemaal begraven?’(p. 6):
Boerenfamilies die een belangrijke rol speelden in de Gemeente Haarlemmermeer (…) Een aantal oud Burgemeesters (…) Hier liggen ongelovigen naast predikanten. Ook mensen die een rol speelden in de Tweede Wereldoorlog, zowel van de zijde van het verzet, en ook die diende in het leger, en dan nog diegenen die “fout waren”. Ze liggen hier broederlijke bijeen. De eerste doodgravers en de eerste veldwachter vonden hier hun laatste rustplaats.

commentaar:
Dit boekje sluit aan op het vorige. Waar het eerste boekje gaat over de begraafplaats en de graftekens boven het maaiveld, gaat dit boekje over de graven onder het maaiveld. Van 54 graven wordt het verhaal verteld van degene of van de familie, die er begraven ligt, geïllustreerd met foto’s en krantenberichten.