NIEUWE BOEKEN IN DE KAST

01kast

Geregeld komt er een nieuw boek bij in onze funeraire boekenkast.
Enkele daarvan stellen wij jullie voor.

226 kast

Eugeniusz Duda
Das jüdische Krakau. Stadtführer über jüdische Denkmäler und Gedenkstätten
Uitgever: Vis-a-vis Etudia Kraków 2014, ISBN 978-83-7998-008-6, pocket, 128 blz., PLN 20, te koop in Krakau-Kazimierz.

commentaar:
Klein, handig en overzichtelijk stadsgidsje over de joodse wijk Kazimierz in Krakau, waar op een klein oppervlak maar liefst 7 synagogen zijn en 2 begraafplaatsen.
Naast de Remuh-synagoge bevindt zich de oude joodse begraafplaats uit 1552, door de nazi’s verwoest, maar na de oorlog grotendeels hersteld met bewaard gebleven grafstenen. De brokstukken werden verwerkt in de ‘klaagmuur’. Aan de rand van de joodse wijk ligt de nieuwe joodse begraafplaats, die in 1800 in gebruik werd genomen en zich uitstrekt over iets meer dan 4 ha. Nu is de begraafplaats overvol -zelfs de middenpaden zijn vol gelegd-, zwaar verwaarloosd en overwoekerd door een woud van groen, een duidelijk teken van de vernietiging van de joden uit deze wijk. Er is niemand meer om de begraafplaats te onderhouden. Beide begraafplaatsen worden uitvoerig beschreven in het gidsje.


227 kast

Jod Poodt & Ludo van Halem
De keramiek van Erik Andriesse
Uitgever: Lecturis, Eindhoven 2015, ISBN 978-94-6226-110-5, paperback, 180 blz., € 12,50

Samenvatting (website):
De jonggestorven Erik Andriesse (1957-1993) is bekend geworden door zijn schilderijen en tekeningen van bloemen, schedels en dierenskeletten. Als wonderkind al baarde hij opzien met zijn eerste galerietentoonstelling op vijftienjarige leeftijd. Onder andere geïnspireerd door graffiti en de Duitse jonge wilden van de jaren tachtig, werd zijn manier van schilderen en tekenen explosief van karakter.
Minder bekend is dat hij keramiek is gaan maken in het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch, in naar wat later zijn laatste levensjaar bleek te zijn. Deze schalen en vazen van vaak flinke proporties zijn qua thematiek en kleurgebruik nauw verwant aan zijn tekeningen en schilderijen. Het merendeel ervan werd nooit eerder getoond en is nog steeds in bezit van de stichting die zijn nalatenschap beheert. Voor het eerst verschijnt er nu een boek over dit onbekende werk van Andriesse. Een belangrijke aanvulling op de bestaande - uitverkochte - publicaties.

commentaar:
Erik Andriesse was een schilder met een duidelijk funerair thema in zijn werk. Op het eind van zijn (jonge) leven ontdekte hij dat ook keramiek in de vorm van borden en vazen uitstekend geschikt was als ‘canvas’ voor zijn werk. Al eerder schreef ik in deze rubriek over een boek over de keramische funeraire beelden van Carolein Smit. En nog meer over funeraire keramiek kun je vinden op deze website in de rubriek Keramiek op begraafplaatsen:
https://www.atelier-terreaarde.nl/thema-unp


228 kast

André Chabot
Sculpter l’Éternité.
Uitgever: L’Esprit du Temps, Bègles 2019, gebonden hardcover, ISBN 978-2-84795-452-4, 264 blz., € 35,-

achterflap:

André Chabot, photographe, promeneur nécropolitain, manière d’ethnographe des cimetières, nous convie à un voyage dans le temps -l’âge d’or des champs de repos - et dans l’espace - quelque trente-deux pays et cent-cinquante nécropoles parmi les plus belles du monde.

Toutes les écoles scupturales s’y sont donné rendez-vous en des musées du plein air où, ambigus, les marbres et les bronzes semblent prêts à reprendre vie après nous avoir raconté silencieusement les bonheurs d’autrefois, les désespoirs inconsolables, les délires mystiques et les amours éternelles.

commentaar:

André Chabot is in deze rubriek al vaker genoemd als de zwartwit fotograaf van begraafplaatsen wereldwijd. Hij heeft inmiddels meer dan 240.000 foto’s van grafmonumenten gemaakt, waaruit hij een selectie voor dit boek heeft gemaakt onder de titel De Eeuwigheid Beeldhouwen. Het zijn foto’s uit de belle époque van de grafkunst op het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw, toen grote en grootse sculpturen de graven van voornamelijk de happy few sierden.

Het boek is verdeeld in een zestal thema’s, in vrije vertaling: vrouwen als schone slaapsters (Belles au cimetière dormant), stoere stenen mannen (Phallocratie de pierre), de laatste kinderspeelplaats (La dernière aire de jeu), een engel voor iedereen (L’ange factotum), de liefdesband man-vrouw (L’alliance), de tuinman als de Dood (La Mort en ses jardins).

In dit boek komen uit zo’n 32 landen een honderdtal begraafplaatsen aan bod, die ware openluchtmusea zijn met de mooiste sculpturen in allerlei stijlen, waarin kunstenaars in steen en brons vorm hebben gegeven aan rouw, wanhoop en verdriet, maar ook aan hoop en troost.

Veel van die begraafplaatsen hebben wij ook bezocht en daarom is dit boek voor ons ook een feest van herkenning en een bevestiging van het feit, dat je veel mist als je geen begraafplaatsen bezoekt.

235 kast

Een eeuw Noorder Begraafplaats in Leeuwarden


brochure gratis te downloaden op:


https://historischcentrumleeuwarden.nl/images/PDF-bestanden/brochure-noorderbegraafplaats-HCL.pdf