NIEUWE BOEKEN IN DE KAST

01kast

Geregeld komt er een nieuw boek bij in onze funeraire boekenkast.
Enkele daarvan stellen wij jullie voor.

224 kast

Hans Sakkers
Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn. Duits beheer over Nederlands erfgoed
Uitgever: J.J. Den Hollander 2018, ISBN 978-90-813373-4-2, gebonden hardcover, 648 blz.,  € 35,00 (incl. verzendkosten), bestellen via
https://www.jomini.nl/9789081337342/sakkers-hans/duitse-mil-begraafplaats-ysselsteyn/

tekst achterflap:
Op basis van de Conventie van Genève begon het Nederlandse leger in 1946 met de aanleg van de centrale Duitse militaire begraafplaats. Dit op een afgelegen plek in een onontgonnen deel van de Peel bij Ysselsteyn. Met ruim 31.000 graven werd het landelijk de grootste militaire necropool. De uitvoering kreeg gestalte naar de richtlijnen uit het handboek van de Amerikaanse gravendienst. Tien jaar na de oorlog had bijna geheel West-Europa de Duitse dodenakkers overgedragen aan Duitsland. Een overdracht waar Nederland pas in 1976 aan toe was. Dit gaf een situatie die niet meer paste in de West-Europese diplomatieke verhoudingen. De oorzaak van dit moeizame proces werd geweten aan de gevoeligheid van het oorlogsverleden binnen de Nederlandse samenleving.
De gemeente Venray, waaronder Ysselsteyn valt, is zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog. Door de Duitse militaire begraafplaats zag de bevolking dat ook Duitsland slachtoffer was van de Tweede Wereldoorlog. Begin jaren vijftig was hier reeds duidelijk dat leed verzoent. Iets wat tot op de dag van vandaag zijn invloed heeft.
Van de diplomatieke moeilijkheden over de militaire begraafplaats tussen Nederland en Duitsland heeft de Duitse bezoeker weinig gemerkt. De algemene opvatting onder de Duitse bezoeker was die van dankbaarheid, omdat Nederland voor hun dierbaren zorgde alsof het hun eigen kinderen waren.

commentaar:
Alles wat je altijd al wilde weten over… zou de subtitel kunnen zijn van onderstaand boek.
Een boek over de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn was er nog niet. Nu is het er en hoeft er nooit meer een boek over deze begraafplaats te verschijnen, want met militaire precisie heeft Hans Sakkers het ‘volledige’ boek over deze begraafplaats geschreven. En niet alleen over deze begraafplaats, maar ook over alle zaken die met -vooral Duitse- oorlogsdoden, militaire begraaf- en grafcultuur, herdenken, etc. te maken heeft. En dat alles in detail uitgewerkt tot een kloek boek van meer dan 600 bladzijden, waarbij een uitvoerig notenapparaat en literatuurlijst duiden op een grondig bronnenonderzoek.

225 kast

Johan Mullenders (auteur/samensteller)
Bomentroost. Een bijzondere verzameling bomen tussen de graven.
Uitgever: Stichting Arboretum De Nieuwe Ooster 2018, A5 formaat, gebonden hardcover, 88 blz.,  € 10,00, te koop bij Uitvaartmuseum Tot Zover

tekst achterflap:
Een begraafplaats is een buitengewoon goede locatie voor een arboretum - zoals een bomenpark met een deftig woord heet. Bomen kunnen heel rustgevend en troostend zijn. Op een plek waar dood, rouw en verlies voelbaar zijn, zorgen de bomen voor evenwicht en harmonie. Andersom is een begraafplaats een gebied waar de natuur kan ontsnappen aan de voortdurende veranderwoede van de stad. Op De Nieuwe Ooster in de Amsterdamse Watergraafsmeer is dit goed te zien aan enorme ‘Springer-bomen’: 125-jaar oude reuzen geplant op aanwijzing van de landschapsarchitect L. A. Springer.
Tien jaar geleden is Stichting Arboretum De Nieuwe Ooster opgericht om het bomenpark te beschermen, uit te breiden en er bekendheid aan te geven. Inmiddels staan er 815 verschillende bomen en struiken uit de hele wereld. Hiermee is het een van de grotere arboreta van ons land. Als je over De Nieuwe Ooster wandelt, of dat nou in een begrafenisstoet is, bij grafbezoek of voor een ommetje, word je verrast door de variatie, de kleuren en de geuren.
Met dit boek viert Stichting Arboretum De Nieuwe Ooster haar tienjarig bestaan. een decennium waarin veel is bereikt door vele boom-enthousiastelingen. Van een dertigtal van hen vindt u een bijdrage in dit boek. Uiteenlopend van historie tot herdenkingsverhalen, van interviews met vrijwilligers tot boompoëzie. Iedereen met interesse voor bomen in een bijzondere omgeving zal met plezier deze uitgave lezen en, wie weet, het arboretum met een bezoek vereren.

commentaar:
Een bijzondere verzameling verhalen tussen de bomen had ook de subtitel van dit boekje kunnen zijn.
Het is een mooi boekje geworden met leuke, lieve, wetenswaardige en ontroerende interviews en verhalen van mensen en bomen en uiteraard veel foto’s van bomen.
Jammer dat we zo ver van De Nieuwe Ooster wonen. Amsterdam zelf is niet aantrekkelijk meer, daar ziet het inmiddels zwart van de mensen, maar de rust, de schoonheid, de historie, kunst, natuur en funeraire cultuur van deze begraafplaats heeft een extra dimensie gekregen door zijn arboretum.
We gaan binnenkort weer.