PERSOONLIJK VERHAAL

JANNES H MULDER : BEGRAAFPLAATSEN IN JAPAN - DEEL 1 - KOYASAN

 


pv 314

Als internist-oncoloog in de Daniel den Hoed kankerkliniek, Rotterdam heb ik ervaring opgedaan met sterven. Mede daardoor ontwikkelde ik een belangstelling voor het funeraire. Ik ben jarenlang lid geweest van de redactie van Terebinth, tijdschrift voor funerair erfgoed.
Sinds 2005 is mijn 'ding' onderzoek naar rituelen, gewoonten en gebaren. Daarover is meer informatie te vinden op www.janneshmulder.nl.

Voorjaar 2018 trokken wij, mijn vrouw Anne Marie Uhlenbeck en ik, drie weken door Japan.
Japan bezoeken, voor werk of vakantie biedt de mogelijkheid unieke ervaringen op te doen. Ultramodern en anderzijds zeer traditioneel. Ook al hadden wij ons behoorlijk ingelezen, de Japanse cultuur is niet eenvoudig te doorgronden. Zo ontdekten wij onvoorbereid talrijke begraafplaatsen. In Koyasan, Kyoto en Tokio. Wij maakten tientallen foto's ter plekke zonder veel van de Japanse funeraire cultuur te weten. Beschouw daarom mijn rapportage als aanzet eventueel er zelf te gaan kijken en er meer over te lezen. Ik voel me een Japanse  cultuur-analfabeet maar wil graag impressies met u delen in twee afleveringen: 1. Koyasan; 2. Kyoto en Tokio.
Rindert heeft nog enige research gedaan en waar nodig informatie toegevoegd.

 


pv 315

1. KOYASAN

klik
2. KYOTO & TOKIO klik