WIST U DAT

er ook lichaamsdelen van overleden personen bewaard werden / worden, zoals de penis?

Dit is misschien een moeilijk onderwerp in de MeToo tijd,
maar het gaat wel om een dood lichaamsdeel, dat geen kwaad meer kan.
Door de eeuwen heen zijn er niet alleen veel hele lichamen,
maar ook veel lichaamsdelen van overleden personen bewaard gebleven.
En dan hebben we het niet over relieken van heiligen, die ter verering in allerlei delen over de wereld verspreid werden,
maar over lichaamsdelen van historische figuren.
Denk aan de vinger van Cornelis de Witt of de tong van zijn broer Johan de Witt, de hersens van Albert Einstein,
het hart van Frédéric Chopin, de middelvinger van Galileo Galilei of de vlecht van Jacoba van Beieren.
Maar het meest tot de verbeelding spreekt het mannelijk lid oftewel de penis
die van een aantal beroemde personen bewaard is gebleven.
Of vallen die in de categorie fake news?

wud 208 wud 209 wud 210 wud 211 wud 212
Toetanchamon (historische) Jezus Napoleon Raspoetin Dillinger

• Toetanchamon (ca. 1333-1314 v.Chr.)

In 1968 werd de penis van Toetanchamon als vermist gemeld. Bij röntgenopnames bleek dat de penis ontbrak, terwijl de mummie bij de ontdekking in 1922 als volledig werd beschreven. Men dacht dat iemand hem had gestolen. Maar in 2006 vonden Egyptische wetenschappers dankzij een CT-scan de penis terug, losliggend in het zand rond het lichaam. Vanwege de mummificatie was het lichaamsdeel sterk gekrompen en losgeraakt.

• Jezus van Nazareth (ca. 5 v.Chr. - 30 n.Chr.)

Volgens de joodse wet wordt een jongen acht dagen na zijn geboorte besneden, d.w.z. dat de voorhuid van de penis wordt verwijderd. Dat gebeurde ook bij Jezus van Nazareth. Omdat de voorhuid het enige lichaamsdeel van Jezus was dat op aarde achterbleef na zijn Hemelvaart, werd het als heilige voorhuid of praeputium Domini een begerenswaardige relikwie. Vooral nonnen, die bij hun intrede in het klooster ‘bruiden van Christus’ werden, hadden er een grote belangstelling voor. De later heilig verklaarde Catharina van Siena (1347-1380) zou de voorhuid van Jezus om haar ringvinger gedragen hebben.
Maar liefst 18 kerken in Europa beweerden in de Middeleeuwen de heilige voorhuid in bezit te hebben. Het meeste geloof werd gehecht aan de voorhuid, die Karel de Grote in 800 van een engel zou hebben ontvangen en die hij aan de paus schonk. De relikwie zou in 1524 aan de dorpskerk van Calacata zijn geschonken na de plundering van Rome door Duitse huursoldaten. Maar in 1984 was de praeputium Domini verdwenen en sindsdien wordt de jaarlijkse processie niet meer gehouden.

• Napoleon Bonaparte (1769-1821)

Na de dood van Napoleon schijnt men de penis en de testikels van de keizer te hebben afgeknipt. De testikels zijn in het bezit van een Frans museum, de penis heeft veel omzwervingen gemaakt.
Lijfarts Francesco Antommarchi gaf de penis door aan Angelo Vignali, de biechtvader van de keizer. In 1924 kocht boekenantiquair dr. A.S.W. Rosenbach op een veiling in Londen een aantal spulletjes van kapelaan Vignali, waaronder 'een onplezierig stukje vergaan weefsel, een soort gemummificeerd spierachtig deeltje'. In 1969 dook de penis weer op bij een veiling van Christie’s als ‘een klein, opgedroogd object, elegant omschreven als gemummificeerd spierweefsel, genomen van 's keizers lichaam tijdens de sectie'. Het werd niet verkocht.
In 1992 kocht de Amerikaanse uroloog dr. John Kingsley Lattimer naar eigen zeggen de penis van een Parijse handelaar en nam hem mee naar New Jersey, waar hij deel ging uitmaken van Lattimers collectie 'souvenirs uit de geschiedenis van de duistere kanten van de wereld'. Uit röntgenopnamen kon hij vaststellen dat het zeker om een menselijke penis ging en niet om een uitgedroogde veter of een verschrompelde aal. Na zijn dood in 2007 erfde zijn zoon Evan het kleinood.

• Grigori Jefimovitsj Novy, bijnaam Raspoetin (1869-1916)

In het museum MusEros in Sint Petersburg, het eerste Russische museum rond seks en erotiek, staat o.a. een weckpot met daarin een penis van 28,5 cm, die ooit zou hebben toebehoord aan Raspoetin, de Russische ‘monnik’ en intrigant aan het hof van de laatste Russische tsaar Nicolaas II. Nadat Raspoetin -met veel moeite- in 1916 door de hofadel was vermoord, werd zijn penis afgesneden en weggegooid, maar gered door een dienstmeisje. Jaren later dook hij op bij een groepje Russische vrouwen in Parijs, die de penis vereerden als een heilige relikwie tot afgrijzen van Raspoetins dochter Marie, die hem terugeiste en bewaarde in Californië tot haar dood in 1977. Daarna wordt het verhaal schimmig. De directeur van het erotisch museum kocht de penis van een Franse antiquair voor $ 8.000 en is overtuigd van de authenticiteit ervan.

• John Dillinger (1903-1934)

John Dillinger was een beruchte Amerikaanse gangster, die als America’s Public Ennemy No. 1 bij het verlaten van een bioscoop in Chicago door de politie werd doodgeschoten. Volgens een legende had hij een enorm grote penis; de legende werd veroorzaakt door een foto van zijn lichaam, die na zijn dood in de kranten verscheen. Onder een laken is een grote bult te zien, die in werkelijkheid werd veroorzaakt door zijn arm die door rigor mortis stijf was geworden. Daarna deden er allerlei postume legenden over zijn mannelijkheid de ronde en ontstond de legende dat zijn mannelijk lid werd bewaard in een pot formaldehyde, opgeslagen in het Smitsonian National Museum of Natural History of bovenop het bureau van J. Edgar Hoover bij de FBI.

Hið Íslenzka Reðasafn / The Icelandic Phallological Museum

Het IJslands Fallusmuseum in Reykjavik bezit de grootste verzameling penissen ter wereld. De collectie bestaat uit 280 specimens van 93 diersoorten, waaronder 55 penissen van walvissen, 36 van zeehonden en 118 van landzoogdieren. Het museum werd opgericht in 1997 door Sigurður Hjartarson, een gepensioneerd leraar. Zijn verzameling loopt uiteen van een 170 cm lange doorsnede van een penis van een blauwe vinvis tot het penisbot van een hamster, dat 2 mm lang is.
Vier mannen, een Duitser, Amerikaan, IJslander en Engelsman, hebben per testament hun penis toegezegd. Het museum verwierf zijn eerste menselijke penis in juli 2011, één van de vier toegezegde.

wud 213 wud 214

The Islandic Phallological Museum